WordPress vagy saját CMS?

0
(0)

Gyakran felmerülő kérdés honlapot rendelő ügyfeleink részéről, hogy a megálmodott weboldal milyen technikával készüljön, azaz saját fejlesztésű CMS-re épüljön, vagy valamilyen széles körben elterjedt motort használjon (WordPress, Joomla, Drupal)?

Természetesen minden megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, ezeket próbálom meg az alábbiakban összefoglalni és néhány tévhitet eloszlatni!

Mi az a CMS?
A CMS a Content Management System rövidítése, magyarra fordítva tartalomkezelő rendszert jelent. A tartalomkezelő segítségével, elvileg, olyan felhasználók is módosítani tudják a weboldal tartalmát, akik
csak minimális számítógépes ismeretekkel rendelkeznek.
Mikor van szükség egyedi fejlesztésű weboldalra és CMS-re?
Ha a weboldal nem általános jellegű (blog oldal, egyszerű bemutatkozó oldal, vagy egyszerű e-kereskedelmi oldal), akkor érdemes mind a frontend-et (a látogatók által látott rész) mind a backend-et célirányosan kialakítani és leprogramozni. Minden más esetben érdemesebb valamilyen CMS motort használni.
Mi a különbség az egyedi fejlesztésű weboldal és a közkedvelt CMS motorok között?
Két lényeges különbséggel kezdeném: az egyedi fejlesztésű weboldal drágább és lassabban készül el mint egy CMS motort használó. Viszont minél inkább speciális a design vagy a megvalósítandó funkcionalitás, annál inkább megéri egyedi fejlesztésbe fektetni az időt és az energiát.
Érdemes e egy webfejlesztő cég saját CMS-ét használni a széles körben elterjedt CMS-ek helyett?
Általában nem! Gyakran a kód (weboldal) feletti tulajdonjogot nem, csak a használati jogot kapjuk meg, ezért problémás lehet ha más fejlesztővel, programozóval szeretnénk a későbbiekben dolgozni, vagy más tárhelyszolgáltatónál szeretnénk elhelyezni a weboldalunkat. A legnépszerűbb CMS motorokat több százan vagy ezren fejlesztik, nyílt forráskódúak, ezért ha bármilyen biztonsági rés napvilágra kerül, azt nagyon gyorsan kijavítják és kiadják a frissített verziót. Ez még a nagy webfejlesztő cégek CMS motorjairól se mondható el…
Mik a legelterjedtebb CMS-ek?
A WordPress, Joomla, Drupal a legismertebb blogokra és weboldalakra, ezek közül a WordPress a legnépszerűbb. E-kereskedelemre is használhatóak az előbb említettek, de léteznek külön erre a célra kialakított tartalomkezelők is, a legelterjedtebbek: osCommerce, ZenCart, VirtueMart.
Kereső optimalizálás szempontjából melyik a legjobb tartalomkezelő?
Több felmérés is azt mutatja, hogy a WordPress alapú weboldalak szerepelnek a legjobban a Google találati listáján. De természetesen jó eredményt saját fejlesztésű weboldallal is el lehet érni.

A fentieket összefoglalva, ha egyedi és ritkán előforduló funkcionalitású szolgáltatást és ehhez kapcsolódó weboldalt tervezünk megvalósítani, akkor ne sajnáljuk rá az időt és a pénzt, keressük meg a hasonló területen a legjobb referenciákkal rendelkező csapatot és készíttessük el velük a speciális funkciókat megvalósító weboldalunkat.

Minden más esetben marad valamilyen CMS motor, mely lehet egy közösség által fejlesztett nyílt forráskódú motor vagy egy webfejlesztő team által készített. Azonban ha ez utóbbit választjuk, győződjünk meg róla, hogy választásunk nem jelenti egyben röghöz kötöttségünket is!

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatszám: 0

Nincsenek még értékelések.

Szólj hozzá!