Hogy válasszunk VPS-t?

0
(0)

Az elmúlt években egyre jobban elterjedt és divatba jött a VPS, avagy Virtual Private Server, használata, amint azt az alábbi grafikon is mutatja.

(Az ábrán a Google keresési hálózatában végrehajtott keresési kifejezések relatív gyakorisága látható, vörössel a webtárhely, kékkel a VPS eredményei láthatóak.)

A VPS-ek a mára már széles körben elterjedt hardver és szoftver virtualizációnak köszönhetik létüket. A VPS nem más, mint egy virtualizált szerver számítógép, mely többé-kevésbé izolálva fut az őt futtató hardver és szoftverkörnyezettől, valamint a többi, a hoszton található VPS-től.

Egy VPS számos előnnyel rendelkezik a hagyományos megosztott tárhellyel és a dedikált szerverrel szemben. Jóval olcsóbb mint egy dedikált szerver, viszont ahhoz hasonlóan teljes root hozzáférést biztosít, teljesítményben vele közel azonos és biztosak lehetünk benne, hogy a tárhely szolgáltató más ügyfelei és weboldalai nem lesznek káros hatással saját weboldalunkra. Egy VPS-en nem csak webszervert üzemeltethetünk, hanem levelező-, DNS-, Jabber-, IRC szervereket is. Mivel teljes root – azaz rendszergazda – hozzáférést biztosít, szabadon garázdálkodhatunk virtuális szerverünkön, aminek természetesen meg van a maga előnye és hátránya is.

De mint mindig, az ördög a VPS kiválasztásánál is a részletekben lakozik!

Vegyük sorra a VPS kiválasztásánál legfontosabb tényezőket:

 1. szolgáltató
 2. virtualizáció módja és futtatható operációs rendszerek
 3. hoszt és vendég teljesítmény adatok (CPU, memória, háttértár, sávszélesség)
 4. ár

Bár első ránézésre nem tűnik fontosnak a szolgáltató és a szolgáltatás színvonala, később felettébb zavaró lehet, ha órákon vagy napokon át nem elérhető a helpdesk, vagy számlázási, technikai problémáinkra napokon, vagy akár heteken át nem kapunk kielégítő választ. Ezért nagyon fontos, hogy még időben tájékozódjunk és olyan szolgáltatót válasszunk mellyel elégedettek ismerőseink, vagy ilyenek híján a fórumozók.

A virtualizáció fajtája határozza meg, hogy milyen operációs rendszert futtathatunk a VPS-en, valamint az izoláció és teljesítmény mértékét. A legelterjedtebb virtualizációs megoldások közül a Vmware, Virtualbox, Xen, KVM támogatja a hoszt operációs rendszerétől különböző vendég operációs rendszer futtatását. Általánosságban elmondható, hogy a teljes virtualizációt nyújtó megoldások támogatják a különböző operációs rendszereket és teljes izolációt biztosítanak, míg a paravirtualizációs megoldások natív sebességet és teljesítményt nyújtanak, de csak a hoszt operációs rendszerrel megegyező vendég futtatható rajtuk és mivel a hoszt kernelén osztoznak, az izoláció is kisebb fokú.

Az OpenVZ, VServer, KVM a szolgáltató részéről visszaélésekre is lehetőséget adnak: lehetővé teszik, hogy a rendelkezésre álló memóriánál többet a vendégek rendelkezésére bocsássanak (overselling), ami akkor okoz jelentős teljesítménybeli visszaesést, amikor egyre több VPS kezdi el kihasználni a rendelkezésére álló maximális memóriát.

A paravirtualizált rendszerek általában az eredetihez – virtualizálatlan – hasonló teljesítményt nyújtanak, míg a teljes virtualizációt használó rendszerek némi teljesítmény csökkenés árán valósítják meg a teljes izolációt, melynek során a vendég operációs rendszer nem látja, hogy virtualizált vagy valós környezetben fut e.

A teljes virtualizációt használó rendszerek teljesítmény tesztjein a legjobb helyezést a Xen, Vmware, Virtualbox és KVM alapú rendszerek értek el, tehát ezektől várható a natívhoz képesti legkisebb teljesítmény csökkenés a VPS-ünkben.

Akik csak ismerkedni szeretnének a VPS-ek nyújtotta előnyökkel elegendő 10GB merevlemezt és 128MB memóriát tartalmazó VPS-t bérelniük. Azonban akik web és levelező szerverként is használni szeretnék VPS-üket legalább 1024MB memóriára és garantált, 2GHz-es processzor magra is szükségük lesz. A merevlemezek/háttértárak mérete elsősorban a felhasználás módjától és mértékétől függ. Ha csak saját weboldalakat kívánunk hosztolni 10-30 GB elég kell hogy legyen.

Nem mindegyik virtualizációs technológia támogatja a háttértárak átméretezését, ezért ezt megrendelés előtt feltétlenül meg kell kérdezni a szolgáltatótól!

A belföldi és nemzetközi sávszélesség is fontos szempont és az se mindegy, korlátlan e, vagy minden egyes GB-ért fizetnünk kell! A 100 Mbit/s belföldi sávszélesség elfogadható, de aki video megosztó/letöltő oldalt kíván üzemeltetni az ragaszkodjon az 1 Gbit/s sávszélességhez!

Elérkeztünk a sokak által legtöbbre tartott szemponthoz: az árhoz! Normálisabb helyeken nem számítanak fel telepítési díjat és bár a havi díjat elsősorban a zsebünk fogja megszabni, nem árt a fent leírt szempontokat figyelembe venni és a legolcsóbb helyett a legjobb ár/teljesítmény arányú VPS-t választani!

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatszám: 0

Nincsenek még értékelések.

6 thoughts on “Hogy válasszunk VPS-t?”

 1. Hi,A VPS hosting pgcakae definitely sounds suitable if you need dedicated resources and want to have full control over these. It means that your sites won’t get shut down obviously as you would be in control of them.At NetHosted we offer both managed and unmanaged VPS solutions depending which you require, we have a full description of these on our page if you want to take a look. We mainly host business clients on our VPS pgcakaes, we pride ourselves on our quality support.If you have any questions please use the contact us form on our site, and check out our pgcakaes in the link below, thanks!Regards,Darryl

  1. I have to agree with LasVegasVocalist VPS.NET is plagued with pborlems on most of their USA clusters. I have repeatedly had downtime in excess of 24 hours on my windows machines (all of them have 4-8 nodes assigned to do nothing more than serve out asp.net pages). Stay away from this host for windows VPS hosting they are AWFUL. Rackspace while much more expensive is incredibly reliable. Corrupt file system files, upload speeds of 128k! Terrible!

  1. Ajtony Csaba

   Egy VPS üzemeltetése szakembert kíván, ezért elsősorban olyan ügyfeleknek ajánljuk akik rendelkeznek rendszergazda ismeretekkel.
   Ajánlatos VPS-t használni minden olyan esetben, ahol fontos a magas teljesítmény és az izoláció, valamint rendszerszintű beállítások módosítása szükséges (DNS, levelezés, stb.).
   A 10GB-os háttértár méret a minimum. 100GB fölött már érdemes elgondolkozni saját fizikai szerver elhelyezésén.

   1. VPS should be good opiton for you at the most because it is like a dedicated server about resource usage, each VPS has its own server load and it can be individually rebooted.

  2. What i don’t understood is in reatliy how you’re not actually a lot more well-preferred than you might be now. You are very intelligent. You understand thus considerably in terms of this matter, made me for my part consider it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice. All the time deal with it up!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top