Kína saját processzort fejleszt magának!

0
(0)

A kínaiak mindig meg tudják lepni az embert. Nincs ez másként most sem, hiszen az EEETimes értesülései szerint az informatikai minisztériumot egy új ötlet tartja lázban, mégpedig egy saját utasításkészletű processzor kifejlesztése, aminek a kódneve „Loongson” és MIPS alapokra épülne.

Az infók szerint az első technikai megbeszéléseket még márciusban abszolválták, mindössze a vezetők és a helyi informatikai vállalatok képviselőivel. Eddig semmi pontosat nem tudni arról, hogy miért tartja ilyen fontosnak ezt a projektet a Távol-Keleti ország, de a kritikus infrastruktúrákat meg lehetne védeni az vírusoktól, amelyek az „átlagos” utasításkészletű CPU-kat támadják – ahogyan már említettem – ez saját, ún. „népi” készletet tartalmazna. Ezzel csak jóval kisebb horderejű szkripteket lehetne telepíteni, amelyek nem jelentenek nagy veszélyt, mint például a Stuxnet.

A Stuxnet is úgy jutott be az atomerőmű számítástechnikai rendszerébe, hogy a kormány külsős cégektől származó központi egységeket rakott a szerverekbe, illetve a számítógépekbe, amiket a megfelelő compiler megszerzésével tökéletesen hatástalanítani lehet, így megbénítani a bitek áramlását az áramkörökön.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatszám: 0

Nincsenek még értékelések.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top