Az NVIDIA nyit a Linux felé?

0
(0)

Nemrégiben az NVIDIA hosszas tartózkodás után komoly gesztust tett a Linux közösség felé; hajlandóak voltak nyilvánossá tenni kulcsfontosságú adatokat, hogy ezzel segítsék a Linux alapú open-source driverek, köztük is kiemelten a Nouveau fejlesztését. Az NVIDIA Unix optimalizálásért felelős fejlesztője, Andy Ritger egy, a Nouveau fejlesztőknek címzett e-mailben hívta fel a figyelmet arra, hogy az NVIDIA hivatalos oldalán közzétették a kártyáik vezérléséhez szükséges VBIOShoz tartozó DCB táblázatokat.

Az NVIDIA és a Linux közösség viszonya nem kifejezetten volt baráti, de a mélypontjának talán az volt nevezhető, amikor Linus Torvalds, a linux-kernel alkotója az Aalto központban tartott beszéde során „a létező legszörnyűbb cég, amivel valaha dolgom volt” kijelentéssel tüntette ki az NVIDIAt, majd nyomdafestéket nehezen tűrő szavak kíséretében bemutatott nekik. Azt is kifejezte, hogy nem a fejlesztőkkel van a problémája, akik lelkesnek és hozzáértőnek tűnnek, hanem a céges bürokráciával, ami szerinte megköti a kezüket.

A Phoronix, egy többek között teszteléssel is foglalkozó online közösség például kölcsönkapott egy GTX 680 kártyát tesztelésre. Régebben ők is sérelmezték, hogy a cég időnként open-source érdekeltségű közösségekre hagyatkozott Linux teszteredményekért, de ők maguk már nem nyújtottak megfelelő támogatást a fejlesztésekhez. Így aztán az open-source közösség többsége örömmel fogadta a hírt, hogy Andy Ritger a nekik címzett e-mailben azt írta, „idővel több dokumentációt is rendelkezésre fogunk bocsátani, és igyekszünk további területeken is szakmai támogatást nyújtani, amennyire erőforrásaink engedik”.

Mikor az Arstechnica megkereste Linust hogy kikérje a véleményét, azt mondta, hogy bár valamennyire fenntartásokkal kezeli de ez „nagyszerű dolog lenne”, aminek hatására „egy nap talán bocsánatot kérhetek majd tőlük, amiért valaha is bemutattam nekik”.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatszám: 0

Nincsenek még értékelések.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top