Webfejlesztők helyzete és perspektívái

5
(1)

Az elmúlt hetekben közel száz webfejlesztő töltötte ki a különböző Facebook csoportokban megosztott kérdőívünket. Az eredmények sok meglepetéssel és tanulsággal szolgáltak számomra.

A kitöltők döntő többsége szabadúszó (freelancer), vagy 5 főnél kisebb vállalkozás tulajdonosa.

webfejlesztő vállalkozási forma statisztika

Az ügyfeleket a válaszadók 49%-nál ismeretségi körből, 35%-nál pedig interneten keresztül szerzik, de az ügyfelek elsősorban Magyarország területéről kerülnek ki, csak kevesen mondták azt (16%), hogy ügyfeleik elsősorban külföldi megbízók!

A fejlesztések során, a válaszadók 30%-a megosztott tárhelyet használ, 20%-a localhoston, a többiek pedig VPS-t, bérelt szervert, vagy saját szerverparkot tartanak fent erre a célra.

A válaszadók több mint fele nagyon fontosnak tartja, hogy a céges levelezés ne privát e-mailen keresztül történjen, azonban több mint 40%-uk valamilyen ingyenes megoldást használ a levelezésre! A válaszadók közel kétharmadának egyáltalán nem fontos, hogy a levelezés mellé naptár és csoportmunka támogatást is kapjanak a szolgáltatójuktól.

email hasznalat statisztika

A válaszadók többsége megbízhatóság és felhasználóbarát kezelő felület alapján választ tárhely szolgáltatót, de sokan használnak saját megoldást is.

A válaszadók több mint fele nem jártas a szerver oldali és backend programozásban, ugyanakkor a válaszadók kétharmada fontosnak tartja azt mindennapi munkája során!

A fejlesztők 50%-a PHP és Javascript framework-öket használ, 42%-uk WordPress-t, 28% saját CMS-t és 25% fejleszt tisztán PHP/JS alapokon.

A válaszadók arra a kérdésre, hogy miben különböznek a konkurenciától az alábbi válaszokat adták:

  • olcsóbban dolgozom (29%)
  • gyorsabban dolgozom (22%)
  • jobb minőségű szolgáltatást nyújtok (közel 50%)

A válaszadók többségének nincs szüksége más szaktudásra (SEO, marketing, rendszergazda), azonban akinek van, abban az esetben a legkeresettebbek:

Az árbevételük növekedésének legfőbb akadályai, a kérdőív kitöltői szerint:

  • erőforrás (fejlesztő) hiány
  • nincs elég ügyfél
  • motiválatlanság, lustaság
  • adózás, jogi környezet

Az árak érvényesítésénél érdekes eredmény született. a válaszadók többsége kénytelen piaci vagy nyomott áron dolgozni és csak 22% válaszolta azt, hogy képes ő diktálni az árakat.

webfejlesztők áralku statisztika

A fejlesztői munkadíjak elég nagy szórást mutattak, de a válaszadók többsége a 2000-8000 Ft / munkaóra sávban tevékenykedik:

webfejlesztői munkadíjak statisztika

 

A kérdőív egyik tanulsága, hogy sok webfejlesztőnek nincs elég munkája, míg másoknak nincs elég szakemberük a megrendelések teljesítésére, ezért érdemes lehet olyan csoportokat létrehozni, melyben a szabad kapacitás és annak hiánya egymásra tud találni!

Az is elgondolkodtató, hogy az online világ és a sok freelancer oldal ellenére, a webfejlesztők (legalábbis a válaszadók) többsége a magyar piacról szerzi be az ügyfeleit! Vajon mi lehet ennek az oka? Nyelvi akadályok, vagy a megfelelő, külföldi kapcsolati rendszer hiánya?

 

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatszám: 1

Nincsenek még értékelések.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top