SELinux, project a nagyobb biztonságért

0
(0)

A SELinux egy olyan Linux biztonsági modul, ami teljes és részletekbe menően meghatározható irányítást biztosít a Linux tulajdonosok számára a rendszereikben tárolt fájlok és információk felett. Bár először 1998-ban adták ki, a main-line Linux kernelbe 2003.08.08-án integrálták. Felhasználói közé tartozik többek közt az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal is.

A Linux-alapú rendszerekbe igazán a SELinux által került integrálásra a Mandatory Access Control (MAC, előre meghatározott hozzáférés-vezérlés), amihez a rendszer pontos kategorizálást használ minden fájl, folyamat vagy akár hálózati erőforrás esetében. Ezeket a kategóriákat egy Linux user, egy role, egy type label és egy sensitivity label hozzáadása alapján különbözteti meg, és saját, személyre szabható policy-k alapján szabályozza az adott kategóriákba beosztott tartalmakat.

Működése egy adott OS-en lekérdezhető, három állása lehetséges;

  • enforcing: minden funkció működik, és a SELinux végrehajt minden előírt lépést
  • permissive: a SELinux aktív, de csak figyelmeztetést küld, és logot vezet az aktivitásról
  • disabled: teljesen letiltva

A SELinux nem tesz különbséget fájlok és folyamatok között, egy user jogai vagy egy fájl hozzáférési és módosítási adatai ugyanúgy beállíthatóak, mint egy daemon folyamaté. Ugyanakkor különbséget tesz a user és a user által futtatott folyamatok között; egy user GUI vagy user shell rendelkezhet teljes hozzáféréssel a home directory minden adatához, de pl. egy ugyanerről az userről futtatott e-mail kliens hozzáférése szabályozható vagy letiltható.

A project GYIK-oldalán felmerült a kérdés, hogy a SELinux tulajdonképpen egy Linux firewall-e, vagy használható-e tűzfalként. A fejlesztők erre azt a választ adták, hogy bár hálózati tűzfalnak nem neveznék, egyfajta fájlok közti tűzfalként lehet értelmezni. Szerintük minél több rétegű a rendszervédelem annál jobb, és a SELinuxot inkább a védelem egyik rétegeként tudják elképzelni.

A SELinuxhoz (a fejlesztők által a hivatalos oldalon ajánlott) premade policy-k is rendelkezésre állnak itt, a Debianhoz használható beállítások itt, a Boolean alapú vezérléshez pedig a CentOS  guide nyújthat komoly segítséget az érdeklődőknek.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatszám: 0

Nincsenek még értékelések.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top