Google Glass – Kezünkben a jövő

0
(0)

Ahogyan a Hummingbird megjelenése a mesterséges intelligencia felé, a Google Glass a jelenkor egyik mítoszának számító kiterjesztett valóság (AR, ’augmented reality’) felé tett hatalmas lépést.

A könnyű, flexibilis keretű lencse nélküli szemüveg egyenesen a felhasználó retinájára vetíti grafikus felületét, funkcióit pedig hangvezérléssel lehet elérni. 16 GB flash drive a tárolókapacitása, amiből 12 GB a felhasználó által szabadon feltölthető mennyiség; emellé 1 GB RAM társul, amiből 682 MB engedélyezett a fejlesztők számára. 5MP-es fényképeket, és 720p-s videókat lehet készíteni vele. Csatlakoztatáshoz pedig Wi-Fi, Bluetooth és Micro USB portok állnak rendelkezésre.

Bár a Google Glass operációs rendszere Android alapú, mégis sok bírálat érte a kickoff szoftver, a Mirror API korlátozottsága miatt. Ennek hatására a Google végül korai betekintést nyújtott az új fejlesztői eszközcsomag, a Google Development Kit funkcióiba egy sneak peek bemutató keretein belül. Ebben Timothy Jordan, az egyik fejlesztő azt mondta, a Google törekszik az Android fejlesztők munkájának megkönnyítésére – többek közt azzal, hogy a standard Android API-k használatát fogja bevezetni. A fejlesztők azonban továbbra is nyugtalanok; a GDK sok komoly problémára megoldással szolgál majd, de csak egyfajta útmutatást és segédfonalat kaptak róla, nem részletes leírást. Sokan tartanak attól, hogy a firmware teljesen megváltozik majd a Glass 2014-re várható tömeggyártásáig, megnehezítve a fejlesztést.

A Glass Explorer programjának keretein belül néhány szerencsés kiválasztott első kézből szerezhetett tapasztalatot a Google Glass előnyeiről; sebészek folytathattak a páciens beleegyezésével videokonzultációt szaktekintélyekkel a nehezebb műtétek során, vagy éppen diákjaiknak mutathatták meg testközelből a bonyolultabb műtétek végrehajtását. Ugyanakkor a magánemberek számára is érdekes funkciókat is tartogat a Glass; egy férfi például videora vette, ahogy megkéri barátnője kezét. Hatalmas érdeklődést váltott ki a third-party fejlesztésű, hang- és képi vezérléssel egyaránt kompatibilis Word Lens fordítóprogram, és az All the cooks névre hallgató virtuális szakácskönyv is, amiből anélkül kereshetünk elő recepteket, hogy bármit összekennénk magunk körül.

Néhány komoly probléma is felmerült azonban, mind a hardver, mind a szoftver kapcsán. A Google például kénytelen volt első, hiányos szabályzatát kiegészíteni, mikor a Mikandi jogerősen megjelentette felnőtt tartalmú Glassware appját. A Google – nem kis felháborodást keltve – azonnal kitiltotta az appot a storeból, ami később „Tits and Glass REDUX” néven kerülhetett vissza; a Glass-el rögzített felnőtt tartalom direct streamelését letiltották, és csak a Mikandi saját oldalán keresztül létesíthető belőlük tranzakció. Hogy tovább csökkentsék a Glass-al való visszaélések lehetőségeit, a Google és a Microsoft összefogott a kiskorúakról készült pornográf tartalmak kiszűrése érdekében.

A Google Glass elméletben egyelőre csak kontaklencsével használható, nem készült hozzá kompatibilis dioptriás lencse, kizárólag napszemüveg kiegészítő. A Google már tárgyalásokat folytat a VSP Global-al, hogy a Glass élmény idővel mindenki számára egyformán elérhető legyen.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatszám: 0

Nincsenek még értékelések.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top