Amazon Cloudfront és W3 Total Cache beállítása

5
(4)

A W3 Total Cache sokunk kedvence, mivel nagy teljesítményt és rengeteg beállítási lehetőséget biztosít. Számos CDN-t támogat, az Amazon Cloudfrontra azért esett a választásunk, mert az Amazon számos egyéb szolgáltatását is használjuk, valamint a Cloudfront magyarországi (Budapest) low-latency szerverekkel is rendelkezik.

Az első lépések: WordPress telepítése, W3TC bővítmény telepítése, Amazon fiók létrehozása.

W3 Total Cache beállítása

Enegélyezzük a Page Cache-t, az OpCode Cache-t, az Adatbázis Cache-t, az Object Cache-t, a Browser Cache-t. Ahol lehet állítsd be az opcode (APC/APCu) cache-t ha dedikált szervert (vagy VPS-t) használsz, a shared hosting esetében pedig marad a Disk Cache.

A Minify menüben beállíthatjuk a CSS, HTML, JS minify módját, illetve külön-külön ki és bekapcsolható a minify használata. A JS minify bekapcsolása esetén érdemes alaposan tesztelni a weboldalt, mert bizonyos funkciókat eltörhet (nekem legutóbb a Woocommerce Pénztár oldalán okozott böngésző összeomlást a JS minify).

Amazon Cloudfront és IAM beállítása

A W3TC tizenkét CDN-t támogat, ezek egyike az Amazon CloudFront CDN, ami rendelkezik budapesti szerverekkel is, elsősorban ezért is esett rá a választásom. A CDN-t a W3TC beállítja magának: jelentkezzünk be az Amazon fiókunkba, majd az IAM-ben (Identity and Access Management) hozzunk létre egy gépi usert, Cloudfront hozzáféréssel.

IAM add user
IAM user access

Ezután a W3TC CDN almenüjében válasszuk ki az Amazon Cloudfrontot és a Konfigurálás részben kattintsunk a Create Distribution gombra. A W3TC mindent beállít és létre hozza a disztribúciónkat. Pár perc elteltével a disztribúció státusza deployed lesz és már működik is a CDN, amit le is tesztelhetünk a Test Cloudfront Distribution gombra kattintva.

W3TC Cloudfront beállítása

A CDN beállításoknál érdemes az Adminisztrátor felhasználóknál a CDN használatát kikapcsolni, valamint érdemes a legtöbb file típust a CDN-en tüktrözni. A CDN használatával minden tükrözött file URL-e átírásra kerül a W3TC által és a kliensek böngészője a CDN-ről tölti őket le.

W3TC CDN általános beállítások

W3TC és Cloudfront eredmények

Az Amazon Cloudfront CDN használatával a weboldalaim sebessége majdnem megduplázódott, a néhány száz ms TTFB lecsökkent 1-2 ms-re.

W3TC CDN URL rewrite
W3TC Cloudfront CDN TTFB

Idális esetben csak az index.php-t kérdezi le a Cloudfront, minden más az Amazon CDN-ről kerül kiszolgálásra. Ez jelentősen csökkenti a weboldalunk terhelését és javítja a válaszidőket még ebben a nagyobb terheléssel járó ünnepi szezonban is.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatszám: 4

Nincsenek még értékelések.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top