A domain név

0
(0)

Mi a domain név?

A domain név az interneten való eligazodást könnyítő megoldás.

A számítógépek az interneten IP cím keresztül (pl.: 128.177.28.126) kommunikálnak egymással, hogy a weboldalakat kiszolgáló, elektronikus levelezést lehetővé tevő és egyéb szolgáltatásokat nyújtó szerverek könnyen megjegyezhető névvel rendelkezzenek, kitalálták a domain nevek rendszerét.

Egy domain név egymástól ponttal elválasztott szavakból álló karakterlánc, pl.: www.acinfo.hu, ahol a „hu” a Top Level Domain (TLD), az „acinfo” a domain rész, a „www” pedig az aldomain rész.

Hogyan működik?

Amikor valaki bejegyeztet egy domain nevet, létrejön a domain nevek adatbázisában egy rekord, mely tartalmazza a domain tulajdonosának, technikai kapcsolattartójának és a regisztrátornak az adatait, valamint a névszerverek (Domain Name Server) címeit.

A névszerverek úgynevezett DNS rekordokat tárolnak, mely tartalmazza a névszerverek IP címeit, a domainhez tartozó levelező szerver(ek) címét és egyéb (pl.: aldomainek, aliasok) adatokat.

Amikor meg akarunk nézni egy weboldalt, vagy e-mailt írunk valakinek, a kliens először lekérdezi a DNS szervereket, hogy milyen IP címen érhető el az adott szolgáltatás, majd kapcsolódik az adott IP című szerverhez.

A domain nevek kiosztását az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) felügyeli.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatszám: 0

Nincsenek még értékelések.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top